Versterking van de biodiversiteit staat volop in de belangstelling. Maar hoe kan dat het beste? Voor welke soorten doe je dat en wat hebben die nodig? Wat zijn zinvolle maatregelen en waar? En ook: wat zijn de valkuilen?
A&W werkt op verschillende manieren aan het beantwoorden van dergelijke vragen. Zo adviseren we bij het biodivers inrichten van nieuwe en bestaande woonwijken. Dat gaat dan zowel om de huizen zelf (‘natuurinclusief bouwen’), de openbare ruimte als ecologische verbindingen met de omgeving. Ook helpen we bij het opstellen van (actie)plannen om de biodiversiteit in dorpen, steden en het landelijk gebied te versterken. We stellen scherp welke maatregelen zinvol zijn, passend bij de kenmerken van het landschap en aansluitend bij al aanwezige natuurwaarden. Biodiversiteit versterken is een zaak van samenwerking, door op alle niveaus te werken aan een biodivers netwerk. Indien gewenst verzorgen we ook de ecologische inbreng in processen om samen met andere betrokken partijen tot concrete acties te komen.
Enkele voorbeelden van recent uitgevoerde projecten: De gemeente Hoorn is geadviseerd over het biodivers inrichten van een woonwijk. Voor de stad Hoorn stelden we een biodiversiteitsplan op. De gemeente Leeuwarden adviseerden we over natuurvriendelijke inrichting van een woonwijk, inclusief bufferzones en verbindingen tussen wijk en aangrenzende natuur. Voor de provincie Flevoland is een plan gemaakt voor versterking van de biodiversiteit in de omgeving van Lelystad. In opdracht van de provincie Fryslân analyseerden we lopende initiatieven van burgers, vrijwilligersorganisaties, overheden en bedrijven op het vlak van biodiversiteitsherstel. Maar ook op kleinere schaal zijn we actief, zoals met praktische adviezen voor ecologische inrichting van bedrijventerreinen.