Remote sensing

Project - Regenval in beeld met satelliet

DSC 3324

De inzet van satellieten voor informatie over het weer is tegenwoordig bijna gewoon geworden nu veel mensen de buienradar gebruiken om te weten of er regen aankomt. Deze informatie heeft echter verschillende toepassingen. Voor ons werk in Afrika gebruiken we de regenval-informatie van satellieten om te berekenen hoeveel regen er in het stroomgebied van de Niger valt. Omdat er al lange tijd informatie over regenval wordt verzameld kan die informatie vergeleken worden met het verleden en kunnen we op dagbasis aangeven hoeveel regen er grosso modo is gevallen. Dat is heel belangrijke informatie voor het inschatten van de rivierafvoer en de mogelijke overstroming van de vloedvlakte benedenstrooms.

Cumulatieve regenval in het bovenstroomse gebied van de Niger in Guinee en Mali, vergeleken met de situatie in het verleden. De satelliet data worden dagelijks automatisch bijgewerkt, zodat er continu inzicht is in de verloop van het seizoen. Bron: www.opidin.org.

Publicaties

Oud Gras En Greppelland In Beeld
Remote sensing 26 oktober 2022

Oud gras- en greppelland in beeld

Bekijk PDF online (9,20 MB)
Atlas De La Vallee Du Sourou Partie I
Remote sensing 30 mei 2019

Atlas de la vallée du Sourou (Mali) – partie 1

Bekijk PDF online (17,06 MB)
Sentinal
Remote sensing 10 mei 2019

Using Sentinel-2 satellite data for detection of trees in the Inner Niger Delta

Bekijk PDF online (3,61 MB)

Gerelateerde projecten

Bomen en bos zijn schaars in de West-Afrikaanse Sahel zone. Door grote droogten in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw zijn veel grote bomen doodgegaan en tegenwoordig is de begrazing met sc..

Monitoring van zeevogels en zeezoogdieren vindt normaal gesproken plaats vanaf schepen en vanuit laag vliegende vliegtuigjes. Deze monitoring vindt plaats voor het bepalen van effecten van bijvoorb..

In de laaggelegen delen van Nederland was tot in de jaren ’50 geregeld sprake van grootschalige muizenplagen. Nadien niet meer. Vanaf 2004 zijn muizen terug op het toneel. In 2014-2015 kwamen vel..

Bomen en bos zijn schaars in de West-Afrikaanse Sahel zone. Door grote droogten in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw zijn veel grote bomen doodgegaan en tegenwoordig is de begrazing met sc..

Altenburg & Wymenga heeft een voorspellingsmodel gemaakt van de hoogte van de jaarlijkse vloed in de Binnendelta van de Niger in Mali. Dit immense gebied stroomt onder water vanaf augustus tot..

Fotograaf:
Fotograaf: