GIS-analyses / Populatiebeheer en genetica

Project - Habitatgeschiktheidsanalyse: hoe geschikt is het Friese landschap voor de bever?

Banner Beverhabitat

De bever is bezig met een sterke opmars in Nederland. Ook in Friesland zijn de eerste individuele dieren inmiddels gevestigd. Het is de verwachting dat zich vanuit de omringende provincies op termijn een populatie ontwikkelt. De provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân hebben A&W gevraagd om een prognose te maken van deze ontwikkeling en van de maximale grootte die de populatie in het huidige Friese landschap kan bereiken. Onderdeel van deze prognose is het uitvoeren van een habitatgeschiktheidsanalyse om de potentiële draagkracht van het landschap als leefgebied voor de bever in te schatten. 

Voor een geschikt beverhabitat is water en voedsel nodig. Via een ruimtelijke analyse van deze twee factoren hebben we in beeld gebracht waar zich in Friesland leefgebied voor de bever bevindt. Dat is vervolgens verdeeld in optimaal, suboptimaal en marginaal leefgebied. Om zicht te krijgen op de omvang van een mogelijk toekomstige beverpopulatie maakten we gebruik van informatie over de beschikbaarheid aan optimaal oeverhabitat en het gemiddeld aantal dieren per beverterritorium. 

De analyses wijzen erop dat de provincie Friesland in potentie een aanzienlijke beverpopulatie kan herbergen. Wel zijn er binnen de provincie grote verschillen voor wat betreft het aanbod aan geschikt habitat. In grote delen van het noordwesten van de provincie is geschikt habitat sterk verspreid aanwezig, terwijl in het boomrijke oosten en de grotere moerasgebieden juist grote geschikte gebieden zijn gelegen. De resultaten zijn een belangrijke bouwsteen voor beleidsmakers in Friesland om een beverbeheerplan op te stellen. Op deze manier kunnen we duurzaam samenleven met de bever en profiteren van zijn positieve bijdrage aan thema’s als klimaatverandering, biodiversiteit en waterkwaliteit.

Via deze link kan het rapport (pdf) worden gedownload; voor meer werk van A&W aan bevers klik op deze link.

 

Publicaties

Bevers

Prognose populatieontwikkeling van de bever in Fryslân

Bekijk PDF online (3,43 MB)
Aanvalsplan Grutto

Ruimtelijke analyse voor Aanvalsplan Grutto-gebied Idzegea e.o.

Bekijk PDF online (8,08 MB)

Gerelateerde projecten

In hoeverre vindt er uitwisseling van genen plaats tussen Noordse woelmuizen die voorkomen in twee Natura 2000-gebieden in Noord-Holland? Dit was de onderzoeksvraag van een project dat A&W uitv..

Predatie is een belangrijke factor in het broedsucces van weidevogels. A&W is nauw betrokken bij onderzoek naar de rol van predatie en de toenemende invloed van de Steenmarter daarbij.

..

Moerasvogels zijn een goed zichtbare kwaliteit van moerasgebieden. Roerdomp en Grote karekiet zijn dan ook aansprekende vaandeldragers of indicatorsoorten voor het functioneren van waterrijke rietm..

A&W onderzoekt sinds 2006 de foerageerkeuzes van in de Oostvaardersplassen broedende Bruine kiekendieven. Deels jagen de kiekendieven in de Oostvaardersplassen zelf, vooral op vogels. Deels jag..

Voor de Stichting Beekdallandschap Koningsdiep/Nije Boarn is een inventarisatie uitgevoerd van ecologische waarden in het beekdal van het Koningsdiep. Daarvoor zijn uit verschillende bronnen gegeve..

In alle veengebieden in Nederland daalt de bodem, doordat veen verdwijnt als gevolg van ontwatering. Die daling is onomkeerbaar en heeft ingrijpende gevolgen voor inrichting en gebruik. De Provinci..

In de laaggelegen delen van Nederland was tot in de jaren ’50 geregeld sprake van grootschalige muizenplagen. Nadien niet meer. Vanaf 2004 zijn muizen terug op het toneel. In 2014-2015 kwamen vel..

Door hun kenmerkende levenswijze kunnen bevers een positieve rol spelen bij natuurontwikkeling. Maar er is ook een spanningsveld met waterveiligheid en economische belangen. Goed doordacht en consi..

A&W investeert in de ontwikkeling van (populatie)modellen, omdat ze een goed gereedschap zijn om kwantitatief te denken. Modellen helpen hypotheses te genereren en objectieve schattingen te mak..

Muskusratten bouwen hun nesten vaak in kaden, wat een reëel risico oplevert voor de waterveiligheid. Daarom zijn waterschappen al sinds de komst van deze exoot in Nederland bezig met de bestrijdin..

Het broedproces van de kievit in Fryslân komt steeds meer in de knel. Hebben weersomstandigheden direct invloed op het jaarlijkse broedsucces? En hoe groot is de indirecte invloed van het weer via..

Fotograaf:
Fotograaf: