Het Mosterdveen is een bijzonder natuurgebied op de Veluwe, met delen bos, droge en vochtige heide, licht gebufferde vennen en hoogveenelementen. In dit reliëfrijke gebied liggen de vennen in een stelsel van laagten. Ze worden gevoed door lokaal grondwater dat in de lagere delen stagneert op een leemlaag. Via een cascadesysteem stroomt het water deels van het ene naar het andere ven. Dat leidt tot variatie in waterpeil(fluctuaties) en waterkwaliteit tussen de vennen én bijzondere natuurwaarden. Grote bijzonderheid is de zeer zeldzame Veenbloembies.
Sinds eind jaren ’90 zijn allerlei natuurherstelmaatregelen uitgevoerd. De laatste belangrijke verandering vond plaats in 2014/2015. Toen is het voormalige recreatieterrein in het centrum van het Mosterdveen aan het natuurgebied toegevoegd. A&W heeft daarvoor een inrichtingsplan opgesteld. Een prachtige kans om de landschapsecologische samenhang te versterken. Zo zijn de campingvoorzieningen en verharding van paden verwijderd, is bos gekapt en gedund, geplagd en greppels gedempt.
De gemeente Nunspeet, eigenaar van het Mosterdveen, heeft A&W gevraagd om de stand van zaken te evalueren. Zijn alle maatregelen uit het laatste inrichtingsplan uitgevoerd? Hoe wordt het gebied beheerd? Hoe ontwikkelden natuurwaarden zich sinds de herinrichting van 2014/2015? En zijn eventuele veranderingen het gevolg van de herinrichting of spelen er andere factoren mee? Op basis van die analyse zijn maatregelen geformuleerd om de karakteristieke natuur in dit gebied verder te beschermen en ontwikkelen.