Als onderdeel van het project Better Wetter zijn in het Bûtefjild in Noordoost-Friesland teeltbedden met lisdodde ingericht. Better Wetter richt zich op de vraag ‘Wat zijn de kansen voor toekomstig land- en watergebruik onder nattere omstandigheden?’ Eén van de kansrijke gewassen voor teelt onder natte omstandigheden is lisdodde. Zowel Grote als Kleine lisdodde groeien prima op relatief voedselrijke veenbodems met hoge waterstanden en bieden een brede range aan potentiële toepassingen.
De resultaten in 2017, 2018 en 2019 zijn erg goed. Zowel Grote als Kleine lisdodde blijken kansrijke gewassen voor natte teelt. Wortelstokken zijn ingeplant met behulp van een groep studenten MBO Life Sciences Watermanagement en Milieu, via samenwerking met Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân. Uit deze wortelstokken is al in 2017 in rap tempo een grote hoeveelheid aan nieuwe, snelgroeiende scheuten opgekomen. Een warme periode in mei leidde tot een groeisnelheid van maar liefst 3 centimeter per dag! In 2018 hebben deze planten zich nog eens flink vermenigvuldigd en is er sprake van een homogeen teeltbed met flinke productiecapaciteit.
De hoge productie uit de teeltbedden biedt goede perspectieven voor de vervolgfase van Better Wetter. Bladmateriaal zal worden geoogst en en de slag naar productie en vermarkting zal worden gemaakt. Lisdodde biedt een brede range aan potentiële toepassingen, bijvoorbeeld als isolatiemateriaal of in de vorm van biolaminaat. In het vervolg van het project zal daarom niet meer alleen de focus liggen op de teelt van lisdodde, maar ook op het fabriceren van eindproducten uit lisdodde en vermarktingsmogelijkheden in samenwerking met lokale ondernemers.
Omrop Fryslân schonk aandacht aan het onderwerp in onderstaande reportage.