Werk maken van herstel

Naar een biodivers bedrijventerrein

IMG 4373

Om natuur en biodiversiteit te behouden en versterken zijn alle delen van het landschap van belang. Dat geldt ook voor bedrijventerreinen. Aan de westrand van de stad Leeuwarden is bedrijventerrein De Swette VI in ontwikkeling. In opdracht van de gemeente Leeuwarden onderzoekt A&W welke natuurwaarden er relevant zijn en hoe die te versterken.

Het onderzoek bestaat uit meerdere stappen. De eerste stap is beoordelen in hoeverre de plannen passen in de Omgevingswet. Wat is er nu aan soorten en biotopen en wat kan verloren gaan door uitvoering van de plannen? Dit doen we aan de hand van bestaande gegevens en gericht veldonderzoek. Zo wordt met wildcamera’s de aanwezigheid van Bunzing, Hermelijn en Wezel onderzocht. Ook onderzoeken we de aanwezigheid van de beschermde Waterspitsmuis. De vervolgstap is de selectie van natuurwaarden waarvoor de locatie van het bedrijventerrein belangrijk is of kan zijn. Wat past in dit landschap en is kansrijk op deze plek? Daarvoor bekijken we welke maatregelen nuttig kunnen zijn om deze natuurwaarden te realiseren of te versterken. Het resultaat is een biodiversiteitsplan, gericht op een zo natuurvriendelijk mogelijke inrichting van het gebied.

Inspiratiebron voor het biodiversiteitsplan is ‘Natuerlik Ljouwert 2050’. Deze handreiking laat waarden en kansen zien op het vlak van natuur en landschap in de gemeente Leeuwarden. De Swette VI ligt in de landschapseenheid van de voormalige Middelsee, een dynamisch kleilandschap. Op deze locatie versterkt een natuurrijk ingericht bedrijventerrein niet alleen de biodiversiteit ter plekke, het speelt ook een belangrijke rol in de verbinding – via water en land – van stad en omgeving. Voor De Swette VI zijn enkele doelsoorten (‘medebewoners’) geselecteerd waarvoor informatiebladen worden opgesteld. Deze bladen maken duidelijk welke eisen die soorten stellen aan hun omgeving en bieden praktische handvatten voor het uiteindelijke gebiedsontwerp.

Fotograaf:
Fotograaf: