Hoe trekvogels leven op de rand van het bestaan in de Sahel

Hoe trekvogels leven op de rand van het bestaan in de Sahel

Wat hebben tapuiten uit Groenland, Kemphanen uit Siberië, Grutto’s uit Nederland, Ralreigers uit Kazachstan en Baardgrasmussen uit Spanje gemeen? Niet veel. Behalve dat ze de winter doorbrengen in Afrika. Van de 500 vogelsoorten die in Europa broeden, samen zo’n 2 miljard broedparen, trekt een kwart de Sahara over. Deze lange afstandtrekkers doen het opvallend slecht vergeleken met vogels die minder ver trekken of in hun broedgebied blijven. Van deze Afrikagangers vergaat het de vogels die in de Sahel de winter doorbrengen het aller-slechtst.

De afgelopen jaren hebben Leo Zwarts, Rob G. Bijlsma, Jan van der Kamp en Eddy Wymenga hard gewerkt om een antwoord op deze vragen te krijgen, en dat samengevat in een lijvig boek ‘Living on the Edge’.

Living on the Edge gaat over de Sahel en de Europese trekvogels die daar verblijven. Veel vogelsoorten gaan achteruit door aantasting van hun broedgebied. Het boek laat op een toegankelijke en boeiende manier zien dat er ook van alles speelt in het Afrikaanse wintergebied.

Fotograaf:
Fotograaf: